AMPLIACIÓ:Gorres, sucs, aigua i crema solar per als indigents que viuen al carrer a Girona per combatre l’onada de calor – MICRO SOLAR ENERGY
Responsive image
Article

AMPLIACIÓ:Gorres, sucs, aigua i crema solar per als indigents que viuen al carrer a Girona per combatre l’onada de calor

AMPLIACIÓ:Gorres, sucs, aigua i crema solar per als indigents que viuen al carrer a Girona per combatre l’onada de calor

https://m.aldia.cat/catalunya/territori/noticia-ampliaciogorres-sucs-aigua-crema-solar-per-als-indigents-viuen-carrer-girona-per-combatre-lonada-calor-20190627110944.html

La Creu Roja reparteix ‘kits’ i consells per combatre les altes temperatures que els propers dies es poden enfilar més enllà dels 40 graus

ACN

Girona.-Ajudar els indigents que viuen al carrer a combatre l’onada de calor que des de principis de setmana afecta el país. Aquest és l’objectiu del dispositiu especial que la Creu Roja de Girona fa durant dos dies, repartint ‘kits’ i donant consells als que dormen al ras per combatre les altes temperatures, que els propers dies es poden enfilar més enllà dels 40 graus. Als paquets de menjar que habitualment els subministren s’hi sumen ara les gorres, els sucs i les cremes solars. Entre ahir i avui preveuen repartir-ne una cinquantena. Entre els qui n’han rebut hi ha en Vicente, que des de fa dos anys no té on dormir. Diu que passa el dia com pot. “Entro a l’estació de tren on hi ha aire condicionat o me’n vaig a la biblioteca a llegir”, explica. Trobar on resguardar-se és important però també ho és evitar que aquestes persones se sentin “invisibles”. “No només els portem menjar o beguda. Sobretot, els fem companyia”, assegura el voluntari de Creu Roja, Toni Prados.

Són dos quarts de nou del vespre i a les instal·lacions de la Creu Roja de Girona preparen els ‘kits’ per a aquesta nit. Als paquets de menjar i beguda que habitualment reparteixen, ara s’hi afegeixen gorres, cremes solars, sucs, sabons o colònies. Durant aquest dimecres i dijous, en repartiran una cinquantena entre els sensesostre que viuen al carrer. L’objectiu: ajudar-los a combatre l’onada de calor que afecta el país des de principis de setmana i que pot fer enfilar les temperatures més enllà dels 40 graus en les properes hores. Els indigents són un dels col·lectius més vulnerables a les temperatures extremes, perquè es passen moltes hores del dia al carrer. Per això, els voluntaris de l’entitat, a més de repartir-los els ‘kits’, els donen consells. “Els diem que busquin zones fresques, com ara els parcs, i sobretot que s’hidratin molt, amb aigua o sucs sense sucre”, explica un dels voluntaris, en Toni Prados. El recorregut comença cap a quarts de deu de la nit. Els voluntaris recorren la ciutat en una furgoneta i, cada cop que veuen un sensesostre, s’aturen per donar-li els diferents productes i xerren amb ell una estona, interessant-se per la seva situació. L’entitat ha de fer el repartiment de nit perquè és quan és més fàcil localitzar els indigents. “Durant el dia estan en parcs o volten per la ciutat; l’extensió és molt gran i es fa difícil localitzar-los”, diu en Toni.”Quan fa molta calor entro a l’estació”A l’hivern fugen del fred, ara de la calor. Això és el que intenta fer cada dia en Vicente. Viu al carrer des de fa dos anys. Dorm a la zona de l’estació de trens i durant el dia, explica, es refugia a l’interior de les instal·lacions buscant aire condicionat. “Quan fa molta calor, he de fer com els animals, que s’amaguen”, diu.”El dia passa molt lentament, dono moltes voltes, també vaig a la biblioteca”, afegeix. Assegura que la vida al carrer és molt dura però que quan hi ha temperatures extremes, encara ho és més. “El kit hi ajuda, és clar, és millor que res. És com el menjar que em donen, perquè sinó molts cops l’he de buscar a les papereres”, insisteix.Buscant refugi enmig de la calorEn José fa un any més que viu al carrer. Recorda perfectament la data: el 31 de desembre del 2016. Acabava de sortir de la presó. Des de llavors ha dormit en diferents llocs. Ara passa la nit a prop de l’església de Sant Josep, i avui els voluntaris de la Creu Roja l’han trobat assegut en un banc a tocar del riu Onyar, a la zona del carrer del Carme. Diu que aquests dies aguanta la calor com pot. “Dono voltes, busco ombres, entro a alguna botiga a buscar un refresc o vaig al centre cívic a llegir una estona”, detalla.Però avui està content, perquè acaba de cobrar l’ajuda que percep, i està decidit a buscar un lloc on viure. Es queixa que no hi ha pisos socials i que amb el que costen els lloguers a Girona és pràcticament impossible aconseguir una habitació on dormir. En Toni l’escolta i li diu que té raó. “Amb preus assequibles es podria ajudar molta gent”, remarca.Repartir “companyia”I és que els voluntaris no només reparteixen menjar i consells. Sobretot, reparteixen “companyia”. “Per a les persones que estan al carrer, el més important no és ni el pa, ni els sucs, ni les llaunes. Durant el dia són invisibles i nosaltres pretenem fer-los visibles”, assegura en Toni. Per això, el primer que fan quan els localitzen és dirigir-se a ells pel seu nom, donar-los consells i, sobretot, escoltar-los. “Durant les 24 hores que estan al carrer de cada 100 persones, 99 no els miren a la cara. I això és molt trist”, afegeix en Toni.Les naus abandonades de la carretera de BarcelonaDurant el recorregut, els voluntaris de la Creu Roja també acudeixen a les naus abandonades de la carretera de Barcelona on saben que viuen alguns indigents. Tot i que els llits estan preparats, no aconsegueixen lliurar-los les bosses. “Encara és aviat, solen arribar més de nit”, admet en Toni.El dispositiu especial per combatre les altes temperatures es repetirà avui. Durant aquests dos dies, l’entitat preveu repartir una cinquantena de ‘kits’. Cada nit que fan recorregut, parlen amb una vintena de sensesostre.